Najpierw musisz takie mięso zamarynować. Podam Ci przepis na ulubioną pieczeń J.
Marynata zawiera:
- paprykę ostrą
- tymianek
- sok z cytryny
- pieprz
- czosnek ( tylko! świeży)
- suszone pomidory
- majeranek
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- sól
- olej ( nie oliwę z oliwek, to powinien być olej)
najprościej jest wymieszać przyprawy z olejem w naczyniu żaroodpornym, potem obtoczyć w tym mięso, przykryć pokrywką i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. A najlepiej zamarynować mięso wieczorem dnia poprzedniego.
W czasie kiedy nagrzewasz piekarnik, rozgrzewasz na patelni trochę oleju, wyjmujesz mięso z marynaty, i obsmażasz na ostrym ogniu, musi się naprawdę gwałtownie obsmażyć, żadne tam pykanie, powinno aż ostro zasyczeć. Obsmażasz z każdej strony, ale postaraj się zapamiętać gdzie była warstewka tłuszczu, bo do naczynia żaroodpornego przekładasz mięso tą właśnie warstwą do góry. Dodajesz tłuszcz, który się na patelnię wytopił z mięsa, na gorę mięsa nakładasz kilka piórek z masła, zamykasz naczynie pokrywką i wstawiasz do piekarnika. Powinno się piec ok 1,5 do 2 godzin w temperaturze
Co do gulaszu, to kupuję wieprzowinę ( łopatkę ) lub wołowinę ( karkówka lub szponder), dobrze jest kawałki mięsa obtoczyć w mące i najpierw przysmażyć je na patelni, ale przyznam szczerze, że nie zawsze mi się chce.
kurcze, głodna się zrobiłam ;) Czas przestać myśleć o jedzeniu ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz