Lubisz szaszłyki? Bo ja - bardzo! Warzywne, mięsne, owocowe, mieszane - każde, bo nie dość, że są smaczne i zdrowe, to jeszcze fajnie wyglądają, więc nadają się na imprezy, zwłaszcza, że można przygotować je odpowiednio wcześniej i potem tylko wrzucić do piekarnika. Albo na grill, wszak sezon już się zaczął, o czym nie daje zapomnieć dobiegający nas z pobliskich ogródków działkowych zapach dymu i kiełbasek.
Szaszłyczki, które mieliśmy na wczorajszy i dzisiejszy obiad, należą do moich ulubionych. Jako dodatek proponuję ryż oraz - koniecznie! - ulubioną surówkę. Można też zrobić sosiki - i będzie wersja de lux ;-)
Do picia - piwo albo wino, inne napoje nie wchodzą w grę ;-)
SZASZŁYCZKI Z MIĘSA MIELONEGO, Z RYŻEM, SURÓWKĄ I SOSIKAMI
szaszłyki:
1/2 kg mięsa mielonego (mieszanego)
duża cebula i kilka ząbków czosnku - posiekane i podduszone na oliwie
1-2 jajka
mała bułka pszenna, namoczona w mleku albo bułka tarta
sól, pieprz, pół łyżeczki kminu rzymskiego, łyżeczka kolendry (utarte w moździerzu) i słodkiej papryki (albo inne, ulubione przyprawy).
Podane wyżej składniki dokładnie wymieszać, formować nieduże kotleciki i ponadziewać na patyczki. Piec w piekarniku, w temperaturze 200 st C, jakieś 20 minut.
Ryż - ugotować na sypko, można dodać łyżeczkę curry.
Sałatka
Na ogół robię do tych szaszłyków surówkę z pekinki, papryki i kukurydzy, ale tym razem nie miałam w lodówce żadnego z tych produktów, więc wymieszałam kilka listków sałaty z czarnymi oliwkami, ogórkiem i słonym serkiem (może być feta, peynir, serek typu bałkańskiego itp.). Sos dodałam tuz przed podaniem (oliwa, ocet balsamiczny i fit-up sałatkowy Kamisa).
Sosiki do mięsa
Bazą sosów jest mieszanina 3 części jogurtu naturalnego (dobrze wybrać jakiś gęsty: grecki albo turecki) z jedną częścią majonezu (jestem fanką Kieleckiego ;-)). Takie bazy przygotowuję w 3 miseczkach. Do jednej dodaję posiekany czosnek (polski!), do drugiej - domowy, ostry sos paprykowy + słodką paprykę w proszku, do trzeciej - curry.
Smacznego!
AL
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz